Pasta- och korvgratäng

Ikväll efter träningen gjorde jag en busenkel pasta- och korvgratäng.

Recept för 5-6 pers

500 g pasta typ penne eller fussili
1 gul lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
500 g falukorv samt en chorizo
10 blad basilika
Salt och peppar
125 g mozzarella
1,5 dl riven parmesan

Färdig bechamelsås eller egen:


1 1 ⁄2 msk smör
1 1 ⁄2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 krm salt
1 ⁄2 krm malen vitpeppar
1 nypa riven muskot

Så här gör du:

Hacka grönsakerna i mindre bitar. Värm upp smör i en stor kastrull, lägg i och bryn korvbitarna, lök och vitlök och morötter.
Tillsätt de krossade tomaterna, basilika, salt och peppar och koka under lock på svag värme i ca 25 minuter.
Smält smöret till béchamelsåsen på låg värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda ordentligt. Späd med mjölken under oavbruten vispning. Koka såsen på svag värme i 5 minuter, vispa lite då och då. Smaksätt med salt, vitpeppar och muskot.
Sätt ugnen på 225°."
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och låt den rinna av.
Smörj en ugnsfast form, lägg i hälften av pastan och fördela hälften av såserna över.
Strö över en tredjedel av parmesanosten och all mozzarella. Täck med resten av pastan, salsiccia- och béchamelsås, och strö över resterande parmesanost.
Gratinera i ugn i 20 minuter.