Mjölkfria lussebullar







Ingredienser

200 g flytande mjölkfritt smör
5 dl naturell havredryck
50 g Jäst för söta degar
1 g Saffran
0,5 tsk salt
2 dl strösocker
1 ägg
15 dl vetemjöl

Gillar man russin garnerar man lussebullarna med det innan gräddning.

Gör så här:


Stöt (eller snarare mosa) saffran tillsammans med lite socker i en mortel, så ger det mer smak.

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet, häll på havredrycken och värm till 37 grader. Lös upp jästen i lite av vätskan. Häll i resten av vätskan tillsammans med saffran, salt, socker, ägg och 13 dl av vetemjölet. Arbeta degen så att den blir smidig och nästan lite kletig – blir den för fast blir lussekatterna torra. Arbeta in mer mjöl om degen är för lös.

Låt jäsa till dubbel storlek under duk i bunken, ca 30-40 minuter.

Smörj några plåtar eller lägg på bakplåtspapper. Dela degen i 4 delar, rulla dem och dela i ytterligare 8-10 delar. Rulla ut varje del och forma lussekatter.